Geschiedenis Musora

 

Soms ontstaan initiatieven doordat er meerdere mensen tegelijkertijd aan toe zijn...

De Stichting Musora verzorgt al een hele tijd de oude muziek concerten van de Stichting Oude Muziek Utrecht. Dit is een netwerk van concerten die in series in het hele land georganiseerd worden. Daarnaast verzorgde de stichting gedurende enkele jaren een festival van één dag met oude muziek in een bestaand festival Op den Berghe, in het middeleeuwse stadshart van Deventer. Dit festival, waarbij alle buurtbewoners in middeleeuwse kleding liepen, was een bekend evenement van de VVV Deventer waarbij de mensen van heinde en verre kwamen om de middeleeuwse ambachten te bekijken.

Musora organiseerde dus binnen in dit bestaande evenement een mini-festivalletje met oude muziek, totdat men besloot om het festival Op den Berghe op te heffen.

In 2004 benaderde burgemeester Van Lidth de Jeude de toenmalige schouwburgdirecteur Yolanda Mergler met het verzoek om eens te kijken naar een festivalplan voor oude Nederlandse muziek geschreven door twee Utrechtse vrienden. Wellicht was dit iets voor Deventer?

Maar het tijdstip voor het ontstaan van een nieuw festival was nog niet gunstig, want de herschreven en aan Deventer aangepaste plannen werden door de Deventer liefhebbers niet direct met enthousiasme begroet en belandden op de hoedenplank.

Totdat de toenmalige voorzitter van Musora, Wim Sipman, na een paar jaar weer aan de bel trok en de groep mensen die al in 2004 om de tafel hadden gezeten, weer bij elkaar riep. Toevallig was er nog een tweede groep mensen aan de slag om een festival op te richten onder leiding van Pieter Leeflang. Zij wilden een Domenico Scarlatti Festival starten. En de Deventer Beiaardkring was net bezig om de beiaardboot langs Deventer te laten varen op Hemelvaartsdag.

Een initiatief voor een festival met Nederlandse oude muziek, een Scarlatti-dag, een Beiaardboot en een gat in de evenementenprogrammering van Deventer met Hemelvaartdag wegens het opheffen van Op den Berghe: toen bleek de tijd rijp. Zo zie je maar weer, geduld wordt beloond!

Onder de vlag van de Stichting Musora, met behulp van de Deventer Schouwburg werd het Reincken Festival oude Muziek geboren. In 2007 nog met het Scarlatti thema, maar vanaf 2008 met een puur Hollandse lijn. Dit werd ook mogelijk door een stevige bijdrage van o.a. de Stichting het Iordenshofje en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De initiatiefnemer James van Lidth de Jeude werd, toen hij aftrad als burgemeester, voorzitter van Musora en sponsorwerver. Voorheen schouwburgdirecteur Yolanda Mergler werd de voortrekker van het festival, programmeur en in 2009 directeur. In 2010 koos zij een andere werkkring en moest afscheid nemen van Reincken. Wim Sipman was vanaf het begin een van de programmeurs. Tijdens het door hem ontworpen festival in 2011 is hij na een ziekte overleden.  Pieter Leeflang, ook paraat vanaf het eerste uur, was de man van de foto's, de vrijwilligers, de techniek, locaties, kortom alles wat praktisch is. Hij nam afscheid na het festival van 2012, maar blijft zorgen voor de fotografie.

Het bestuur  van Musora is nu meer dan voorheen betrokken bij de organisatie van het festival. De uitvoering van alle plannen is ondenkbaar zonder de groep betrokken vrijwilligers.